Open Club en ASM

Open Club en ASM:

Het Athletic Skills Model: anders denken over bewegen


Beweegarmoede zorgt voor gezondheidsproblemen, uitval en blessures. Met het Athletic Skills Model (ASM) kom hier verandering in en krijgen mensen meer plezier in bewegen. Open Club De Nevelhorst omarmt dit wetenschappelijk onderbouwde concept, dat zich vertaalt in nieuwe beweegprogramma’s en een andere inrichting van binnen- en buitenruimtes. Inwoners kunnen zo hun talent op een veelzijdige manier ontwikkelen en verenigingen spinnen er garen bij.

Fysiotherapeut René Wormhoudt is de bedenker van ASM. Hij werkte in de jaren negentig bij Ajax en zag dat de spelers die daar rondliepen goede voetballers waren, maar nog geen goede atleten. “Alsof ze een mooi stuk op de piano konden spelen, maar nog geen muzikanten waren.”

Met bewegingswetenschapper professor Geert Savelsbergh stelde hij een talentontwikkelingsmethode op. Een andere kijk op bewegen, die jong en oud in aanraking brengt met de grondvormen als zwaaien, rollen, stoeien, hardlopen, klimmen, klauteren, mikken, gooien, springen en balanceren. Zo worden mensen betere bewegers en sporten ze met meer plezier.

Eerst atleet worden, dan specialist
Wormhoudt noemt topvoetballer Zlatan Ibrahimovic als voorbeeld . Die deed in zijn jeugd aan taekwondo. Daardoor leerde hij goed vallen, is hij creatiever in duels en is zijn trapvaardigheid en oriëntatie veelzijdiger ontwikkeld. Eerst een goede atleet worden, dan een specialist, is de gedachte. Bij ASM gaat het er niet alleen om toppers te ontdekken, het sociale aspect is ook belangrijk. Als verenigingen verbindingen leggen en een rijker beweegaanbod bieden, worden deelnemers fitter en ontmoeten meer mensen elkaar.

ASM is in opkomst
De ASM-methode wint snel terrein. Er zijn steeds meer trainers die de uitgangspunten kunnen vertalen naar de praktijk. Het wordt bijvoorbeeld toegepast in oefenstof binnen het OldStars-programma. Dat brengt ouderen weer in beweging met bijvoorbeeld walking football, handbal en rugby. ASM kan volgens de bedenkers ook een gemeenschappelijke taal zijn voor samenwerking tussen beweegprofessionals.

Daarnaast worden steeds meer ruimtes ingericht volgens de ASM-methodes. Sporthallen nemen afscheid van de belijning voor traditionele sporten. Ook komen op allerlei locaties beweegpleinen van de grond en zogeheten skills gardens. Dat zijn speelvelden vol kleuren, lijnen, trampolines, doeltjes, klim- en zwaaitoestellen. Die nodigen uit tot gevarieerd en veelzijdig bewegen en inspireren trainers om te experimenteren met nieuwe beweegvormen.

De praktijk bij De Nevelhorst
Bij Open Club De Nevelhorst in Didam hebben inmiddels twintig mensen een ASM-opleiding afgerond. Zij kunnen de principes nu toepassen binnen hun vereniging of sport. Zo biedt looptrainer Jeroen Reijntjes AllStars Running aan voor 55-plussers, waarbij deelnemers niet alleen maar hardlopen maar bijvoorbeeld ook oefeningen doen met een bal.

Ook de inrichting van de accommodaties weerspiegelt het Athletic Skills Model. Zo is er bij DVC’26 een power hill aangelegd en een skills court waarop je kunt voetballen, tennissen en je voetenwerk kunt trainen. Ook is er nu een ASM-padelbaan bij TVDidam. Daar kun je allerlei sporten beoefenen, om reactievermogen en behendigheid te verbeteren. Clubs breiden verder het aanbod uit (zo zijn er twee padelbanen bijgekomen en een smash-court geschikt voor rolstoeltennis) en er zijn initiatieven in gang gezet zoals SportZappen, waarbij mensen kennis kunnen maken met relatief onbekende sporten. Alles is erop gericht om meer mensen in beweging te laten komen.

Sport volgens ASM is dus een middel voor de Open Club om meer mensen te bereiken en hen langer voor verenigingen te behouden. “Een leven lang bewegen”, zoals Reijntjes zegt, daar draait het om.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over terreinen waarop Open Club De Nevelhorst bijdraagt aan mogelijkheden voor inwoners om lichaam en geest te ontwikkelen. Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op.

Onze partners

Open Club De Nevelhorst is er trots op samen te werken met deze partners.


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 


 


 

NEEM CONTACT OP

Wil je meer weten of heb je interesse in Open Club De Nevelhorst, neem dan contact met ons op of volg ons op onze social media.

Open Club De Nevelhorst
Secretariaat
Kerkstraat 58
6941 AJ Didam
Tel.: 085-7731443
E-mail: info@openclubdenevelhorst.nl
KVK: 78548489
Bank: NL42 RABO 0365 0069 04

Contactformulier

© 2023 - Open Club De Nevelhorst