NIEUWS

Sporten volgens de Schijf van 10: Open Club De Nevelhorst is er klaar voor

Een krachtheuvel, ASM-padelveld, interactieve speelmuur, sutowall, Playce-velden en een calisthenics-park. Zomaar een greep uit de nieuwe, innovatie sportvoorzieningen die zaterdag 15 juli officieel worden geopend in recreatiegebied De Nevelhorst in Didam. Het zijn faciliteiten waar veel andere plaatsen alleen maar van kunnen dromen. Ze liggen er niet alleen maar voor het plezier, er zit een serieuze gedachte achter. Het is de bedoeling dat heel Montferland in beweging komt, volgens de Schijf van 10.

Aan de realisatie van de nieuwe voorzieningen is drie jaar gewerkt, vertelt Raymond Sweers, voorzitter van Open Club De Nevelhorst. Dit is het zichtbare resultaat van de ambitie van de Open Club, waarover Sweers destijds geen misverstand liet bestaan: “Didam moet het klein-Papendal van deze regio worden.”

Een padelveld waarop je ook andere sporten kunt beoefenen
Met name het ASM-padelveld wordt al een tijdje veel gebruikt, de combinatie van tennis en squash is razend populair. Maar je kunt op het veld ook aan volleybal, voetvolley en badminton doen, en dat zegt alles over de filosofie van de Open Club. Binnen dit initiatief hebben onder meer de voetbal-, tennis- en turnclub de handen ineengeslagen met het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en het welzijnswerk, met de gemeente en bedrijven. Samen hebben ze één doel voor ogen: een fittere samenleving waarin mensen beter en veelzijdiger leren bewegen.

Het Athletic Skills Model
Veelzijdig bewegen is de basis van het Athletic Skills Model, dat een centrale rol speelt in alles wat de Open Club doet. ASM is ontwikkeld door René Wormhoudt (kracht- en techniektrainer bij het Nederlands Elftal/KNVB) en Geert Savelsbergh (hoogleraar motorisch leren aan de UVA). Hun idee is dat iemand als Roger Federer zo goed werd in tennis, omdat hij ook regelmatig ging skiën, worstelen, zwemmen en skateboarden. De Schijf van 10 is een belangrijk onderdeel van ASM: alle vormen van bewegen verpakt in tien grondvormen. Balanceren en vallen, springen en landen of rollen, maar ook duikelen en draaien, of bewegen op muziek.

Sport als middel
Zoals de Schijf van Vijf voor meer variatie in eten zorgt en tot een gezonder eetpatroon leidt, draagt de Schijf van 10 bij aan gevarieerder bewegen en een bredere motorische ontwikkeling. Dat is volgens de grondleggers belangrijk, omdat we niet alleen te weinig bewegen, maar ook te eenzijdig. “Wat je momenteel ziet”, zegt Sweers, “is dat sport steeds vaker een middel is. Bijvoorbeeld om te herstellen van een blessure of om duurzaam van een aandoening af te komen. Ook helpt sport tegen bewegingsarmoede; veel mensen hebben een zittend beroep. Veelzijdig sporten is bovendien een manier om ervoor te zorgen dat mensen in zware beroepen duurzaam inzetbaar zijn. Met de Open Club dragen we bij aan de ontwikkelingen van initiatieven waarbij we voor deze groepen een op maat gesneden beweegplan maken.”

Sweers vervolgt: “De kracht van sport is dat mensen meer geloof krijgen in hun eigen kunnen, wanneer ze eenmaal hebben ontdekt wat bij ze past en wat ze leuk vinden.” Dat heeft op zijn beurt weer andere voordelen: dat het plezier in bewegen toeneemt en dat ze nieuwe mensen leren kennen. Sweers: “Deelnemende sportclubs winnen hierdoor ook, want ze krijgen er leden bij.”

Welk doel sport ook dient, voor elke trainingsvorm die erbij hoort, kun je dus voortaan terecht op een van de nieuwe voorzieningen. Die zijn er bovendien echt voor iedere inwoner, benadrukt Sweers. “De Nevelhorst is er niet alleen voor voetballers, tennissers of turners, hoewel zij de nieuwe faciliteiten natuurlijk ook kunnen gebruiken om beter te worden in hun sport. Maar er zijn ook mensen die niet van deze sporten houden. Hun willen we ook de kans geven om te ontdekken welke andere manier van bewegen bij ze past.”

AllStars
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe voorzieningen na 15 juli veel worden gebruikt, biedt de Open Club allerlei activiteiten aan voor heel Didam, zoals AllStars. Elke dag is er iets te doen, van kracht- en conditietraining tot voetbal en racketsport; van jeu de boules tot wandelen. Er is altijd een deskundige begeleider aanwezig.

Ook is de Open Club onderdeel van Fit Veur Altied, het regionale project van Achterhoek in Beweging dat werkgevers inspireert om met functievitaliteit aan de slag te gaan. Daar horen ook beweegprogramma’s bij, om verzuim te voorkomen. Twee recente ontwikkelingen waar de Open Club aan meewerkt zijn de opleiding tot Beweeg- en Sportaanjager (BSA) en HATtrick. De laatste is een programma speciaal voor bedrijven, waarbij medewerkers functievitaal worden gemaakt met sport- en beweegactiviteiten waardoor je je beroep makkelijker en langer kunt uitvoeren. Deze activiteiten kunnen natuurlijk prima op de nieuwe sportvoorzieningen worden afgewerkt. “Hetzelfde geldt voor re-integratieprogramma’s waarmee je mensen fit laat terugkeren op de werkvloer.”

Ook voor bedrijven en scholen
Sweers ziet nog meer mogelijkheden om de faciliteiten optimaal te benutten: “Bedrijven die een sportmiddag willen houden, kunnen ook prima bij ons terecht. SportZappen is daar al een leuk voorbeeld van. Een goede manier om de onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren. Maar ook scholen zouden op de nieuwe faciliteiten kinderen kennis kunnen laten maken met sport. Het is bewezen dat sport belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leggen er nieuwe verbindingen door aan in hun hersenen, waardoor leerprestaties verbeteren.”

Sweers benadrukt tot slot de positieve rol die de gemeente Montferland heeft gespeeld bij de totstandkoming van het innovatieve sportlandschap. “De gemeente heeft een groot deel van de middelen beschikbaar gesteld. Montferland vergrijst, en hoewel op dit moment zo’n 65 procent van de bevolking nog voldoende beweegt, is het toch erg belangrijk om te werken aan meer fitheid. Anders neemt in de toekomst de druk op de zorg zó sterk toe, dat die onbetaalbaar wordt. Voor wie doorlopend kan blijven sporten en leren, geldt ook dat je daarmee jezelf behalve een fitter leven een langer en gezonder pensioen gunt.”

We maken het gemakkelijk: deze zomer kun je drie maanden gratis deelnemen aan het AllStars-programma. Kijk op de website van Open Club De Nevelhorst en meld je aan! Wil je met eigen ogen de nieuwe faciliteiten zien, kom dan naar de officiële opening op zaterdag 15 juli 2023. Het programma begint om 15.00 uur. Laat hier even weten dat je komt zodat we kunnen inschatten hoeveel mensen aanwezig zijn.

De nieuwe ASM Playce Padel-baan op het terrein van tennis- en padelvereniging TVDidam. 

Onze partners

Open Club De Nevelhorst is er trots op samen te werken met deze partners.


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 

NEEM CONTACT OP

Wil je meer weten of heb je interesse in Open Club De Nevelhorst, neem dan contact met ons op of volg ons op onze social media.

Open Club De Nevelhorst
Secretariaat
Kerkstraat 58
6941 AJ Didam
Tel.: 085-7731443
E-mail: info@openclubdenevelhorst.nl
KVK: 78548489
Bank: NL42 RABO 0365 0069 04

Contactformulier

© 2024 - Open Club De Nevelhorst