NIEUWS

1,5 miljoen voor sportparadijs De Nevelhorst? ‘Deze kans laten we niet lopen’

 

Dat Didam het na dit jaar zonder zwembad moet stellen, komt hard aan in het dorp. Plannen voor een nieuw bad en een petitie met 1.400 handtekeningen om De Hoevert open te houden: het was allemaal tevergeefs. Wel lonkt er nu 1,5 miljoen euro om van De Nevelhorst een ‘unieke’ sportplek te maken.

Over anderhalve maand sluiten de deuren van De Hoevert. Zoveel is (eindelijk) duidelijk. Feit is ook dat er geen concrete plannen zijn voor een nieuw zwembad op of nabij sportpark De Nevelhorst. Ruim 1,5 miljoen euro stelt de gemeente Montferland beschikbaar voor de partij die daar een kans voor zou willen wagen. Maar niemand hapt toe.

‘Veel te weinig’
“Anderhalf miljoen euro is veel te weinig om een zwemvoorziening te realiseren”, zegt Raymond Sweers. Hij is voorzitter van Open Club De Nevelhorst, een samenwerkingsverband van verschillende sportclubs zoals voetbalvereniging DVC’26, gymvereniging Margriet en Tennisvereniging Didam.

De Open Club coördineert nagenoeg al het sportaanbod in Didam en wil de komende twintig jaar 2.500 inwoners meer en beter laten bewegen. In die hoedanigheid verzette de organisatie zich dan ook fel tegen de voorgenomen sluiting van De Hoevert.

Teleurstelling is groot
“De teleurstelling is heel groot dat we iets verliezen dat heel belangrijk is voor Didam”, zegt Sweers. “De plannen die er lagen voor behoud van het zwembad, zijn of niet goed onderzocht door de gemeente of helemaal niet serieus genomen. Wij hebben er alles aan gedaan, samen met onder meer deskundigen en raadslid Rob Mos, maar het is niet gelukt. Er was bij de gemeente voor ons gevoel een soort van onwil.”

Uniek sportaanbod?
Een opsteker voor iedere sportieve Didammer: er liggen wél kansen voor een nieuwe sportvoorziening in het dorp. Die 1,5 miljoen euro van de gemeente hoeft namelijk niet per se in een zwembad gestoken te worden. De gemeenteraad wil het geld uitgeven aan iets ‘unieks’, iets wat het bestaande sportaanbod verrijkt. Open Club De Nevelhorst wordt uitgedaagd om wat moois te verzinnen.

Een buitenkansje noemt Sweers het. Maar wel met een rouwrandje, gezien het verlies van De Hoevert. “We stappen nu overduidelijk over naar Plan B, maar we laten deze kans niet lopen. We gaan op zoek naar iets voor meerdere doelgroepen. Zodat ook mensen die niet zijn aangesloten bij de traditionele sporten geholpen zijn.”

Skills Garden als inspiratiebron
Er ligt nog niets concreets, maar Sweers en zijn collega’s van de Open Club hebben wel ideeën voor sportpark De Nevelhorst.

“We zijn een keer bij de Skills Garden in Almere geweest. Een superaantrekkelijke plek waar jong en oud, met én zonder beperking, terecht kan voor alle motorische basisvaardigheden. We denken ook aan sporten op verschillende ondergronden. Volleyballen en voetballen op het zand, bijvoorbeeld. En hoe mooi zou het zijn als we gamen en sporten met elkaar kunnen vermengen door een smartwall (een interactieve spelmuur, red.)? Als er dan nog ergens plek is voor een toneel- of muziekuitvoering, heb je ook cultuur en educatie erbij.”

Jeugd beweegt te weinig
Dit zijn niet lukraak wat ideeën, omdat er een zak geld klaarligt. Het is pure noodzaak om meer mensen in beweging te krijgen, vindt Sweers. “We hebben te maken met jeugd die veel te weinig en eenzijdig beweegt. Dat heeft op den duur consequenties. Je kunt op je vingers natellen dat er straks een grotere groep kwetsbare mensen ontstaat. Zeker bij de fysiek zware beroepen.”

Puzzelen komende maanden
De komende maanden worden alle hersenspinsels uitgewerkt en de oren te luister gelegd bij de inwoners van Didam. Want de plannen moeten door iedereen gedragen worden. Als Sweers iets niet wil, dan is het gebakkelei zoals bij de kwestie De Hoevert.

 

Meer sporten en recreëren
Als het aan Open Club De Nevelhorst ligt, krijgt de gelijknamige recreatieplas een belangrijkere rol op sportgebied. “Omdat we geen eigenaar zijn, kunnen we er geen spectaculaire dingen organiseren, maar dat willen we wel”, zegt voorzitter Raymond Sweers. “We kunnen wel kabouter- en klompenpaden willen aanleggen, maar wij zijn geen eigenaar.” Wijkraad Greffelkamp steunt de plannen van de Open Club. Zelf heeft de wijkraad in het verleden vergelijkbare ideeën voor de plas geopperd. “Alles moet wel kleinschalig zijn en passen in de natuur”, zegt voorzitter Toon Schepers. “Dan loop je niemand in de weg.” Martin Som, wethouder van Montferland, gaat graag in gesprek met eigenaar Leisurelands, omdat hij vindt dat De Nevelhorst meer waarde kan hebben op toeristisch en recreatief gebied. Som sluit zelfs niet uit dat de gemeente het gebied op den duur weer overneemt.

 

Bron: De Gelderlander

Onze partners

Open Club De Nevelhorst is er trots op samen te werken met deze partners.


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 


 


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.

NEEM CONTACT OP

Wil je meer weten of heb je interesse in Open Club De Nevelhorst, neem dan contact met ons op of volg ons op onze social media.

Open Club De Nevelhorst
Secretariaat
Kerkstraat 58
6941 AJ Didam
Tel.: 085-7731443
E-mail: info@openclubdenevelhorst.nl
KVK: 78548489
Bank: NL42 RABO 0365 0069 04

Contactformulier

© 2023 - Open Club De Nevelhorst