ACTIVITEITEN

Ommetjes en wandelen in de regio Montferland

 

Vanwege de coronamaatregelen zitten we helaas veel binnen. Fysiek contact moeten we zoveel mogelijk beperken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gelukkig mogen we nog wel naar buiten om te wandelen. Voldoende bewegen is heel belangrijk, juist nu! Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Om wat variatie aan te brengen in je wandelingen, delen we hier een aantal leuke ‘ommetjes’ en wandelingen in de regio Montferland. Ook geven we wat tips voor handige websites en apps die je kunt gebruiken tijdens je ommetjes en wandelingen. 

Wandelen door de Nevelhorst
Recreatiegebied De Nevelhorst bij Didam is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, toen er zand werd afgegraven voor de aanleg van de snelweg tussen Emmerich en Utrecht. Na de oorlog werd de plas gebruikt als natuurzwembad.

In het gebied rond de waterplas zijn twee wandelroutes uitgezet: het Nevelhorstpad van 4,5 kilometer (volg de blauwe pijlen) en het Laarzenpad van 6,5 kilometer (volg de groene pijlen). Een goede plek om je wandeling te starten is de parkeerplaats aan het Nevelhorstpad in Didam. Kijk op deze pagina voor meer informatie: 

Montferlandse Toppen Wandelroute
De Montferlandse Toppen Wandelroute is een route van ruim 42 kilometer en telt maar liefst 18 toppen, uniek voor Nederlandse begrippen. Vanaf deze toppen heb je grenzeloze vergezichten over de kleurrijke boomtoppen. Letterlijk, want je kijkt zo Duitsland in. Op iedere top kun je met je smartphone een QR-code scannen, waarna je informatie krijgt te zien over de heuvel waarop je staat. Bovenop de heuvel zorgt een hoge uitkijktoren voor een nog weidser uitzicht. Op deze pagina vind je meer informatie over de Montferlandse Toppen Wandelroute.

Wandelen langs loopgraven
In het Bergerbos ligt een bijzonder stukje geschiedenis dat nog steeds zichtbaar is. In het gebied liggen nog de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar dit deel van het Bergherbos lag toen nog op Duits grondgebied. Een paar jaar geleden is een deel van de loopgraaf hersteld en hierin kun je nu een kijkje nemen. Langs de loopgraven gaat de 9 kilometer lange Erfgoedroute Bergherbos. De route is te lopen met een app. Op deze website vind je meer informatie over deze route.

Wandelroute Bergherbos in Beek
Bos, uitzichten over glooiende akkers en pittige klimmetjes zijn de ingrediënten voor deze 7 km lange wandeling door het Bergherbos. Met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg, die halverwege de route ligt. De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes en heeft ook een kortere variant, van 4 km, deze is aangegeven met blauwe pijltjes. Deze bereikt de uitkijktoren niet. 

Het start- en eindpunt van beide wandelingen is bij Uitspanning ’t Peeske, waar het op het terras goed toeven is. Kijk voor meer informatie op deze pagina van Natuurmonumenten of op de website van Bergherbos.

Klompenpad Stokkum – Staickheimerpad
Ontdek het heuvelachtige buitengebied van Stokkum, door het Bergherbos, over glooiende akkers en cultuurhistorisch erfgoed. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Staickheimerpad, een oude naam voor Stokkum, start bij café ’t Klaphek (’s-Heerenbergseweg 2 in Stokkum), is 17 km lang en bewegwijzerd met rode klompjes. De route kan ook opgesplitst worden in 9 km en 11 km en is in twee richtingen te lopen. Op deze website vind je meer informatie over deze route.

Ommetje Loil vanaf Barthenhorst
Landgoed Barthenhorst is een nieuw aangelegd landgoed in de gemeente Montferland en tevens het startpunt van het Ommetje Loil. Het landgoed bestaat uit 6 hectare nieuwe natuur dat is aangeplant in de vorm van bomen, heggen en hagen, de intensief beheerde graslanden worden verschraald zodat er een diversiteit aan planten en dierleven tot stand kan komen. 

Volg vanaf de parkeerplek de wandelroute van het Ommetje Loil. Kijk op het informatiebord voor extra informatie over de routes. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Op ’n Benkske in Zeddam
De kerktoren en de oude grafelijke torenmolen zijn de blikvangers van het mooie dorp Zeddam. Maar er is zo veel meer! Gebouwen, landschap, geschiedenis: Zeddam is er rijk aan. de samenstellers van deze wandelroute, willen u hierover informeren door u langs een aantal mooie plekjes en bankjes door Zeddam te leiden.

Het officiële startpunt is Broodjesbar BROODS aan de Beekseweg (onderaan op de plattegrond bij P/rotonde), maar de route is op elk willekeurig punt te starten, in te korten of te onderbreken. Kijk voor meer informatie op deze website.

Ontdek het Zeddammerbos
In het Bergherbos kun je on-Nederlands wandelen. Dat is te danken aan de voorlaatste ijstijd. Het stuwende landijs van toen heeft gezorgd voor het mooie heuvellandschap nu. Het trekt veel wandelaars en fietsers. Voor wandelaars is er keuze uit meerdere kortere en langere routes. De vijf kilometer lange Zeddammerbos-route is er één van. Zoals de naam al suggereert begint de wandeling bij het plaatsje Zeddam. Op deze webpagina vind je meer informatie.

 

Handige websites en apps


Ommetje: dé nr.1 wandel-app!
Ommetje is een app die is ontwikkeld door de Hersenstichting in nauwe samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder. De Ommetje-app helpt gebruikers om van wandelen een leuke, dagelijkse gewoonte te maken. Een dagelijks ommetje van minimaal 20 minuten heeft al effect op je hersenfitheid. Wandel alleen of samen met vrienden, familie en collega’s. Verdien medailles, badges en spaar hersenweetjes via de app. Deze app kun je hier via de website van de Hersenstichting downloaden.

Tip: Vanaf maandag 17 januari 2022 gaat het Monferlands Ommetje van start, een 10-weekse wandelcompetitie tussen verenigingen, bedrijven en overige vriendenteams (bijvoorbeeld een familie- of buurtteam) in de Gemeente Montferland. Lees hier hoe je daaraan mee kunt doen via de Ommetje-app.

RouteYou
RouteYou biedt digitale kaarten, routes en software (webtools) aan, gericht op fietsen, wandelen, motorrijden, toerisme en sport. Dit alles kan zowel gebruikt worden op het web, op GPS’en en op smartphones. Bezoek deze pagina voor een overzicht van alle RouteYou-wandelroutes in Montferland.

Komoot
Met Komoot plan je wandelroutes, hikes, fietsroutes en mtb-routes tot de laatste centimeter in de routeplanner met gps-tracker en krijg je stapsgewijze spraaknavigatie om op koers te blijven, zelfs als je offline bent. De app is beschikbaar voor Android- en Apple-apparaten en kun je downloaden via de verschillende app-stores. Ben je benieuwd naar de wandelroutes rond Didam die in Komoot beschikbaar zijn, kijk dan eens op deze pagina.

 

Bronnen: 

Onze partners

Open Club De Nevelhorst is er trots op samen te werken met deze partners.


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 


 


 


 


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.

NEEM CONTACT OP

Wil je meer weten of heb je interesse in Open Club De Nevelhorst, neem dan contact met ons op of volg ons op onze social media.

Open Club De Nevelhorst
Secretariaat
Kerkstraat 58
6941 AJ Didam
Tel.: 085-7731443
E-mail: info@openclubdenevelhorst.nl
KVK: 78548489
Bank: NL42 RABO 0365 0069 04

Contactformulier

© 2024 - Open Club De Nevelhorst