Open Club en het onderwijs

Open Club en het onderwijs:

Een andere kijk op bewegingsonderwijs


Kinderen spelen tegenwoordig nog maar weinig buiten, zitten te veel, krijgen minder bewegingsonderwijs en bewegen vaak te eenzijdig. Dat is jammer, want sport en bewegen is goed voor de lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarom zet Open Club De Nevelhorst in op verbinding tussen verenigingen en onderwijs om tot een groter en verrassender naschools sportaanbod te komen.

Kinderen en jongeren brengen gemiddeld drie uur per dag in de schoolbanken door. Als ze thuiskomen zitten ze nog eens drie uur. In die tijd zijn ze bezig met huiswerk, gamen of met hun smartphone. Al dat zitten heeft een negatief effect op de gezondheid. Meer bewegen en het zitten af en toe onderbreken, compenseert al een groot deel van de nadelige gevolgen.

Beperk het zitten met een passend naschools sport- en beweegaanbod
Scholen kunnen kinderen in beweging brengen door ze bijvoorbeeld te stimuleren fietsend of lopend naar school te komen. Of door ze aan te zetten tot meer bewegen tijdens de pauze. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen adviseert ook om tot een passend naschools sport- en beweegaanbod te komen.

Bij de ontwikkeling van dit aanbod komt de Open Club om de hoek kijken: het doel van een Open Club is om nieuwe verbindingen te leggen tussen verenigingen, onderwijs, welzijns- en zorginstellingen, kinderopvang en buurten. Daardoor moeten verrassende nieuwe beweeginitiatieven ontstaan. In voorbeeldgemeente Almere lopen nu bijvoorbeeld vijf gratis naschoolse beweegprojecten, verspreid over de stad.

Ook leggen elk jaar ruim vierduizend Almeerse kinderen tijdens sportdagen een test af. Die zegt iets over hun beweegvaardigheden. En in de herfstvakantie geven trainers van plaatselijke clubs clinics aan kinderen. Zo ontdekken ze nieuwe sporten.

Heel Montferland Beweegt volgens het ASM-model
Om meer kinderen in beweging te krijgen, gebruikt de gemeente Montferland dezelfde inspiratiebron is dezelfde als in Almere: het Athletic Skills Model . Dat is een andere manier van denken over bewegen, het bewegingsonderwijs en de zorg, die ook door Open Club De Nevelhorst wordt omarmd. Veelzijdiger bewegen is een belangrijk uitgangspunt van ASM.

In het sportakkoord Heel Montferland Beweegt mondt dit uit in concrete actiepunten:

  • Introductie van het Nijntje beweegdiploma voor peuters (een programma dat breed motorische ontwikkeling stimuleert);
  • Uitvoeren van een MQ-scan voor het testen en volgen van bewegingsvaardigheid (onder meer door vakdocenten bewegingsonderwijs);
  • Trainer voor de klas (verenigingen geven clinics op basisscholen);
  • Inzet van een beweegmakelaar (iemand die inwoners helpt bij het vinden van een passende sport- en beweegactiviteit. Dit kan ook een gymdocent zijn.
  • Het organiseren van een grote sport- en beweegmarkt voor wie nog niet of te weinig beweegt (spelers zijn hier onder andere Open Club De Nevelhorst, fysio- en oefentherapeuten en beweegmakelaars).

Onderwijsinstelling zoals het Graafschap College kunnen volgens het akkoord ook een rol spelen in het promoten van fiets- en wandelroutes. Daarnaast zouden ze trainers en coaches en coaches kunnen opleiden voor wandelgroepen. De Nevelhorst wordt gezien als gebied waar hiervoor nog veel ‘onontgonnen’ kansen liggen, al zijn er al wel plannen voor een MTB-route en een fietscrossbaantje. Ook leven er ideeën bij de Open Club over een buitenschoolse opvang op de Nevelhorst. Daar kunnen kinderen niet alleen kennis maken met allerlei sporten, maar ook met de natuur in de omgeving.

Volop kansen om sporten te combineren en een leven lang actief te zijn
Bekend is dat sporten op jonge leeftijd ervoor zorgt dat mensen ook op latere leeftijd actiever en fitter zijn . Open Club De Nevelhorst ziet volop kansen om de kracht van sport, clubs én onderwijs te gebruiken voor een gezondere samenleving. Dat zorgt onder meer voor meer leefbaarheid in de gemeente, nieuwe evenementen en meer reuring op de clubs, mogelijkheden om sporten te combineren en langer in beweging te blijven.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over terreinen waarop Open Club De Nevelhorst bijdraagt aan mogelijkheden voor inwoners om lichaam en geest te ontwikkelen. Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op.

Onze partners

Open Club De Nevelhorst is er trots op samen te werken met deze partners.


 


 


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 

NewHeap is een full-service software development bedrijf.


 


 

NEEM CONTACT OP

Wil je meer weten of heb je interesse in Open Club De Nevelhorst, neem dan contact met ons op of volg ons op onze social media.

Open Club De Nevelhorst
Secretariaat
Kerkstraat 58
6941 AJ Didam
Tel.: 085-7731443
E-mail: info@openclubdenevelhorst.nl
KVK: 78548489
Bank: NL42 RABO 0365 0069 04

Contactformulier

© 2024 - Open Club De Nevelhorst